Dünya Çocuk Hakları Günü
Her çocuk eşit, her çocuk farklıdır.
Çocuk haklarıyla ilgili farkındalığı artırmak ve hak temelli bir yaşam kültürü oluşturmak amacıyla Terakkide 2010 senesinden beri yürütülen “Çocuk Hakları Programı” kapsamında öğrencilerimiz, 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü’nü her iki yerleşkemizde çeşitli etkinliklerle kutladı.
İlkokul ve ortaokul öğrencilerimiz, 21 – 25 Kasım tarihleri arasında gerçekleşen etkinlikler kapsamında Yaratıcı Drama öğretmenlerimiz Burçak Karaboğa Güney ve Pelin Öney’in “çocuk hakları” konulu kukla gösterilerini izlediler. Sınıf öğretmenimiz Zekeriya Açan’ın yazıp bestelediği “Terakki Çocuk Hakları Şarkısı”nı söylediler. TÖGEM’in (Terakki Öğrenme Geliştirme Merkezi) planladığı; çocuk haklarıyla ilgili masal dinlemeden oyunlara, sanal sergiden çocuk haklarının korunmasına yönelik örnek olay incelemeye kadar çeşitli sınıf içi etkinliklerine de katıldılar.
Ayrıca ilkokul 3. sınıf öğrencilerimiz, İngilizce derslerinde çocuk haklarıyla ilgili bir sunum izlediler ve sunum hakkında konuşma çalışmaları gerçekleştirdiler. Ardından gruplar halinde yeni oluşturdukları bir gezegendeki kuralları ve çocuk haklarını belirlediler ve bir poster çalışması yaptılar. Daha sonra posterlerini arkadaşlarına sundular.
Dünya İnsan Hakları Günü
Her iki yerleşkemizde ilkokul ve ortaokul öğrencilerimiz, 12 – 16 Aralık tarihleri arasında İnsan Hakları ve Demokrasi Haftası kapsamında İngilizce Bölümümüzün düzenlediği etkinliklere katıldı. İnsan Hakları ve Demokrasi kavramlarını sorgularken, bu konu hakkında sunumlar izleyip üzerine konuştular, fikirlerini belirttiler, konuyla ilgili farkındalık yaratmak için çalışmalar yaptılar.
Ayrıca “We Are All Born Free” adlı kitabı okuyan 3. sınıf öğrencilerimiz, kendilerine verilen el şablonunun üzerine insan haklarını yazdı ve bu resimlerle insan hakları ağacı yarattı. 4. sınıf öğrencilerimiz ise kendi hak ve kurallarını belirledikleri bir gezegen tasarladı. 5. sınıf öğrencilerimiz, “en önemli insan hakkı nedir?” sorusunu cevapladı. 6. sınıf öğrencilerimiz insan hakları denince akıllarına gelenleri yazdıkları bir zihin haritası oluşturdu. 7. sınıf öğrencilerimiz insan haklarının tarihiyle ilgili bir metin dinleyip üzerine tartıştı. 8. sınıf öğrencilerimiz, “dijital mahremiyet” konusunu el aldı. Dijital ortamlarda haklarımız ve özel hayat ihlali yapılmamasıyla ilgili bir proje çalışması gerçekleştirdi.
Ayrıca ortaokul 8. sınıf öğrencilerimiz, Türkçe Bölümümüzün organize ettiği söyleşide Terakki Vakfı Özel Şişli Terakki Lisesi Müdürü ve Yazar Fırat Güllü ile bir araya gelerek hak, adalet, eşitlik, özgürlük, ayrımcılık ve ırkçılık üzerine söyleştiler. Bu söyleşinin ayrıntılarını buradan okuyabilirsiniz.