Kültürel Mirasın Önemini Anlamaya Dair

Her iki yerleşkemizden ortaokul öğrencilerimiz, Sosyal Bilgiler dersi “Kültür ve Miras” ünitesi kapsamında kasım ve aralık aylarında kültürel mirası koruma bilinci yaratmak ve müze gezme kültürü edinmelerini sağlamak amacıyla gerçekleştirilen etkinliklere katıldı.

Ortaokul 6. sınıf öğrencilerimiz, Türk ve İslam Eserleri Müzesi’ni Kültür Bavulu Müze Eğitmeni – Arkeolog Yeliz Çetindağ Kuşan’la gezip birlikte bir atölye çalışmaları yaptılar. Türklerin İslamiyet’i kabulleriyle birlikte siyasi, sosyal ve kültürel alanlarda meydana gelen değişimleri fark ettiler.

Daha sonra öğrencilerimiz, “İpek Yolu Günlüğü” kitabı yazarları Nuh Bektaş ve Çağdaş Yüksel’le çevrim içi ortamda söyleştiler. Öğrencilerimiz, söyleşiden önce Kültür ve Miras ünitesinin konularından biri olan tarihî ticaret yollarından İpek Yolu’nun toplumlar arası siyasi, kültürel ve ekonomik ilişkilerdeki rolünü harita ve metin çalışmalarıyla Sosyal Bilgiler derslerinde irdelediler ve eş zamanlı “İpek Yolu Günlüğü” kitabı okuyarak pekiştirdiler. Ayrıca kitabı okurken İpek Yolu güzergahında yer alan şehirler ve ülkeler hakkında bilgi edinip, kitabın baş kahramanı Abay’ın babasını bulmak için yaşadığı heyecan dolu maceraya ortak oldular. Bölüm sonu çalışmalarında, STEM yaklaşımı ile Türkçe, Fen ve Teknoloji, Sosyal Bilimler gibi farklı disiplinlere ait soru, etkinlik ve ürün geliştirme üzerine çalışmalar yaptılar. Yaptıkları çalışmaları sınıf ortamında grup arkadaşlarıyla paylaştılar. Söyleşide ise merak ettikleri soruları sorarak cevaplar aldılar.

Ortaokul 5. sınıf öğrencilerimiz, tarihsel anlama ve tarihsel düşünme becerilerini desteklemek üzere “Anadolu ve Mezopotamya Uygarlıkları” konusu kapsamında İstanbul Arkeoloji Müzesi’ni gezdiler. Bu geziyle tarihsel empati kurma, kanıt temelli öğrenme, geçmiş ve günümüz arasında ilişki kurma, tarihte süreklilik ve değişimi anlama gibi önemli düşünme becerilerini de geliştirmiş oldular.

İlkokul 4. sınıf öğrencilerimiz de Seramik derslerinde Arkeolog İbrahim Halil Yalçındağ’la bir araya gelerek arkeoloji üzerine söyleştiler. Yalçındağ öğrencilerimize; “Arkeoloji nedir?” “Arkeologlar nasıl ve hangi malzemelerle çalışır?”, “Ülkemizde arkeolojinin gelişimi ve ülkemizdeki arkeolojik değerlerin önemi” gibi konuları yerel ve küresel örneklerle anlattı. Daha sonra öğrencilerimiz arkeolojinin kronolojik sıralanışına göre çizimler yapıp katmanlar halinde üst üste getirerek görsel bir tasarım oluşturdular ve tarihsel süreci konuştular.

Söyleşi, ders içeriğini zenginleştirerek, öğrencilerimize derste kullandıkları malzemeyi tarihsel, bağlamsal, kültürel çerçevede düşünme olanağı sağlamasının yanı sıra, Sosyal Bilgiler Bölümümüzün her sene 5. sınıflar için düzenlediği Arkeoloji Müzesi Gezisi için de düşünsel açıdan bir hazırlık oldu.

Son olarak, ortaokul 5. sınıf öğrencilerimiz, yazar ve eğitmen İdil Bilgin’le çevrim içi ortamda buluştular. Hem söyleştiler, hem de interaktif çalışmalar gerçekleştirdiler. Resim, heykel gibi sanat eserlerinin nesiller boyu özelliklerini kaybetmeyecek şekilde korunmasıyla ilgili farkındalık yaratmak amacıyla düzenlenen söyleşi öncesinde öğrencilerimiz, Bilgin’in “Konya’da İz Peşinde” kitabını okuyup kitap içinde yer alan etkinlikleri yaptılar. Daha sonra söyleşide Bilgin, kültürel mirası ‘Değerlilik, Hassasiyet ve Sorumluluk’ kavramları çerçevesinde ele alarak; hem kültürel mirasın neden değerli ve hassas olduğunu hem de dünya vatandaşı olarak her bireyin üzerine düşen sorumlulukların neler olduğunu anlattı.

Bilgi Talebi

Bilgi Talebi






    Lütfen formu göndermeden önce " Lise için Sıkça Sorulan Sorular " yazımızı okuyunuz.
     
     










    Bu Formda alınan kişisel iletişim bilgileri talep ettiğiniz yerleşke, okul, sınıf seçeneklerine göre kayıt bilgilerinin size iletilebilmesi için talep edilmektedir. Başka bir amaçla kullanılmayacak, 3. Şahıs ya da kurumlar ile paylaşılmayacaktır.)