Türk Dili ve Edebiyatı derslerinde amacımız Atatürk ilke ve inkılapları ışığı altında, çağdaş ve laik düzeyde öğrencilerimizin dil bilincini ve genel edebiyat kültürlerini geliştirmektir. Ana dillerinde belli bir olgunluğa ulaşmalarını, duygu ve düşüncelerini gerek yazılı gerek sözlü ifadelerde, kendi dillerinin inceliklerinin farkına vararak en güzel biçimde aktarabilmelerini sağlamaktır. Yaşamı ve insanı anlamanın okuma zevki ve alışkanlığıyla geliştirilebileceğini kavratmaktır.
Hedeflerimiz
Öğrencilerimize Türk ve Dünya Edebiyatının seçkin örneklerini okutarak, edebiyat bilgilerini ve konuları kavramalarını, yeteneklerini geliştirici yöntemler uygulayarak da edebiyatı sevmelerini amaçlarız. Onlara edebiyatın kültürel yönünü tanıtırız ve bu kültürlerden yararlanarak, metin analizi yapabilmelerine, yorum güçlerini ve dil becerilerini geliştirebilmelerine, edebi eserler aracılığıyla sanatsal zevke ulaşabilmelerine yardımcı oluruz.
Öğrencilerimizin karşılaştırma yapabilen, yorum gücü gelişmiş, eleştirel bakış açısına sahip, kendi kendine yeten, sorumluluk sahibi, düşüncelerini rahatlıkla ifade eden ve savunan, yaratıcı düşünen, kendine güvenen, etik ve estetik değerleri olan, doğru iletişim kurma becerisine sahip, entelektüel, birikimli, öğrenmenin yaşam boyu süren bir eylem olduğunun bilincinde, mutlu bireyler olarak toplum içinde yer almalarını isteriz.
Öğretim Uygulamalarımız
Öğrencilerimizin bilgiye ulaşma yöntemlerini öğrenmesi, öğrendiklerinin yaşamında karşılık bulması, konu ile yaşamı arasında bağ kurması öğretim uygulamalarımızın temelini oluşturur.
Öğrencilerimizi; anlama, dinleme ve konuşma becerilerine yönelik yapılan sınavların yanı sıra kazanım bazlı süreç takibi ile birlikte bireysel profilleri dikkate alınarak hazırlanan performans ve proje ödevleriyle değerlendiririz. Bu değerlendirmelerin sonuçlarına göre öğrencilerimizin bireysel eksiklerini belirler ve her sınıf seviyesinde yaptığımız etüt çalışmalarıyla eksikleri gideririz.
Okulumuzda uygulanan Uluslararası Diploma Programında (IBDP) yer alan ana dil dersinde öğrencilerin kendilerini ifade etme, derinlikli okuma, sentez ve analiz etme becerilerinin gelişimine katkıda bulunarak dünya vatandaşı olarak yetişmelerinde destek oluruz. Kazanılan profile uygun yetişen öğrencilerimizin yurt içi ve yurt dışında istedikleri üniversitelere girmelerine katkı sağlarız.
YKS sürecine hazırlık, ana dil derslerinde 9. sınıftan itibaren temellendirilir. Derinlikli metin inceleme çalışmalarının yanında, dilbilgisi kazanımlarının anlam bilgisine hizmet ettiğini kavrayan öğrencilerimiz 11. sınıfa geldiklerinde YKS sürecine hazırlık aşamasını test çözme tekniğiyle de birleştirerek Türk Dili ve Edebiyatı dersinin tüm kazanımlarını tekrar ederler. Tüm bu çalışmalar, derse yönelik oluşturulan kazanım takip sınavları, TYT-AYT deneme sınavları, bölüm kamp çalışmaları ile devam eder.
Türk Dili ve Edebiyatı bölümü olarak çağın değişen koşullarını göz önünde bulundurarak öğretim yöntem ve tekniklerini güncelleriz. Ders konularını ezberci eğitimden uzak, sorgulayıcı beceri temelli öğretime dayalı, teknoloji destekli, öğrencilerin görsel işitsel ve bireysel öğrenme yönüne hitap eden metotlarla işleriz.
Günümüz sanatçılarını okulumuza davet ederek söyleşi, konferans, festival gibi sosyal ve kültürel ortamlar yaratıp öğrencilerimizin bu kişilerle fikir alışverişinde bulunmalarını hedefleriz.
Terakki Vakfı Okulları olarak 2000 yılından bu yana İstanbul ili lise ve dengi okulları arasında şiir festivali gerçekleştirmekteyiz. Bu festivalde amacımız; gençleri şiir ile buluşturmak, şiir yazmaya özendirmek ve onların duygu gelişimini sağlayıp sosyal bireyler yetiştirmektir. Festival kapsamında düzenlenen yarışmamız, İstanbul’daki tüm okulların lise öğrencilerine açıktır. Yarışma için gönderilen şiirler, şairlerden oluşan seçici kurul tarafından değerlendirilir ve dereceye giren öğrencilere Terakki Vakfı Okulları tarafından ödüller verilir. Her yıl Terakki öğrencileri tarafından seçilen bir şaire “Onur Ödülü” verilmesi de Şiir Festivali’nin gelenekleri arasındadır. Yarışma sonunda katılım sağlayan öğrencilerin şiirlerinin yer aldığı “Sözcüklerle Dans” adıyla yayımlanan şiir kitabı hediye edilir.
Bölümümüzün geleneksel etkinlikleri arasında “Edebiyat Sempozyumu” da yer almaktadır. Bu bilgi şölenine alanlarında uzman kişiler, yazarlar, şairler, akademisyenler ve konuyla ilgilenen gönüllü eğitimciler katılır.