Öğrenme Geliştirme Merkezimiz, Terakki Vakfı Okullarının vizyon ve misyonu doğrultusunda, okullarımızın eğitim anlayışına uygun olarak kalıcı öğrenmeleri oluşturmak amacıyla çalışmalarını yürütür.
Bu doğrultuda Terakki Öğrenme Geliştirme Merkezi;
- Öğrenme süreçlerinin tasarlanması, planlanması, programa uygun öğrenme materyallerinin ve ölçme araçlarının geliştirilmesi, öğrenme sonuçlarının değerlendirilip öğretim programlarının düzenlenmesi,
- Ölçme-değerlendirme uygulamalarının planlanması, öneri ve projelerin hazırlanması, teknik analizlerinin yapılması ve değerlendirilmesinden sorumludur.
Çalışmalarını yürütürken;
- “Yaparak-yaşayarak öğrenmeyi” merkeze alarak “Öğretmeden-öğrenmeye” ilkesi ile hareket eder.
- Öğrenme süreçlerinin planlanmasında, süreçlerle ilgili alternatifli eğitim durumlarının hazırlanmasında, öğretmenlere yardım ve rehberlik eder.
- Öğretmenlerce hazırlanan eğitim durumları için gerekli öğrenme materyallerinin hazırlanması ve geliştirilmesi çalışmalarını yürütür.
- Bölüm/Zümre Başkanı ya da öğretmenlerle birlikte öğrenme materyali temini için saha araştırması yapar.
- Mevcut öğrenme materyallerinin arşivlenmesini sağlar. Bu materyalleri öğretmenlerin kullanımı için hazır hale getirir.
- Her türlü öğrenme materyalinin öğrenme sürecinde etkili bir şekilde kullanılması için okullara önerilerde bulunur.
- Öğrenmelerin tanımlanması, öğrenme ortamlarının ve materyallerinin hazırlanması, öğrenmelerin gerçekleşme durumunu ölçecek tüm ölçme araçlarının geliştirilmesinde öğretmenlere yardımcı olur.
- Sınav ve soru hazırlama hizmeti verir. Bu sürecin yürütülmesinde bölümlere/zümrelere danışmanlık yapar.
- Sınavların teknik analizlerini yapar, sonuçları konusunda Bölüm/Zümre Başkanlarını, öğretmenleri ve okul yönetimlerini bilgilendirir.
- Soru Bankası çalışmalarını koordine eder ve bölümlere soru bankası çalışmalarında danışmanlık yapar.
- Öğrencilerin öğrenme eksikliklerini ve yanlış öğrenmelerini, öğretmenlerin uyguladığı tüm ölçmeleri ve geri bildirimleri ilgili bölümlerle ve okul yönetimleriyle birlikte değerlendirir.
- İlgili bölümlerle ve okul yönetimleriyle birlikte öğrencilerin öğrenme eksikliklerini ve yanlış öğrenmelerini, ölçme, sonuç ve geri bildirimlerini değerlendirir.
- Okulların, ölçme ve değerlendirme ölçütlerinin belirlenmesinde görüş bildirir.
- Her yarıyıl sonunda program değerlendirme çalışmalarını planlar ve sonuçlandırır.
- Öğrenme tasarımı ve ölçme değerlendirme süreçlerinde meydana gelen yenilik ve gelişmeleri takip eder; yeni yaklaşımları kuruma entegre eder.
- Öğretmenler tarafından yıl içerisinde belirlenen eğitim faaliyetlerindeki ihtiyaçlara dönük seminer veya atölye çalışmaları düzenler.