Türk Dili ve Edebiyatı Bölümümüzün düzenlediği, İstanbul’daki okullardan 190 Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeninin yer aldığı üçüncü Edebiyat Sempozyumumuz, 27 Aralık Cumartesi günü Terakki Vakfı Kültür Merkezi K1’de gerçekleşti.
2010 yılında birincisi yapılan bu sempozyumun amacı, Türkçe ve Edebiyat eğitimindeki uygulamaları ve yenilikleri irdelemek, bu alandaki ihtiyaçlar doğrultusunda yeni öğrenme etkinliklerini ve akademik gelişmeleri paylaşmak, alan uzmanlarının görüş ve düşünceleri ile katılımcılara katkı sağlamak.
Katılımcılarımız; Alaattin Nilüfer Kadayıfçıoğlu Kız Meslek Lisesi, Ali Akkanat Alman Lisesi Kültür Eğitim Vakfı Okulları ALKEV, Ali Akkanat Anadolu Lisesi, Anadolu Lisesi, Ayazağa Işık İlköğretim Kurumu, Arel Lisesi, Bağcılar İbni Sina Anadolu Lisesi, Bahçeşehir Koleji, Beykoz Barboros Hayrettin Paşa Mesleki ve Teknik Lisesi, Beyoğlu Dr. Tevfik Sağlam Ortaokulu, Borusan Ortaokulu, Çatalca Kestanelik Ortaokulu, ECA Elginkan Anadolu Lisesi, Erenköy Işık Lisesi, FMV Ayazağa Işık Lisesi, FMV Erenköy Işık Ortaokulu, Galata Mesleki ve Teknik Lisesi, Galatasaray Lisesi, Hüsnü Özyeğin Vakfı Alemdağ Tunç Çapa Anadolu Lisesi, Özel Mürüvvet EVYAP Lisesi, Uğur Koleji, Ispartakule Özel Işık Lisesi, Zübeyde Hanım Kız Meslek Lisesi, Kültür Koleji, Ziya Kalkavan Mesleki Teknik Denizcilik Anadolu Lisesi, Korkmaz Yiğit Lisesi, Küçükçekmece Sefaköy Anadolu Lisesi, Maçka Akif Tuncer Teknik Okulu, Vezneciler İşitme Engelliler Ortaokulu, Yeni Levent Anadolu Lisesi, Kartal Özel Kıraç Lisesi, 50. Yıl Cumhuriyet Ferudun Çınar Çok Programlı Anadolu Lisesi, Özel SEV Lisesi, Pendik Yunus Emre Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Sarıyer Süleyman Çelebi Ortaokulu, Saint Michael Lisesi, Reşat Nuri Güntekin Lisesi, TED İstanbul Koleji, Özel Galileo Galilei İtalyan Lisesi, Kardelen Meslek ve Teknik Anadolu Lisesi, Kadıköy Anadolu Lisesi, İstek Özel Atanur Oğuz Okulları, Özel Bilimsel Çizgi Anadolu Lisesi, Özel Uğur Lisesi, Eyüboğlu Lisesi, Maçka Akif Tuncel Mesleki ve Teknik Lisesi, Ortaköy Zübeyde Hanım Anadolu Meslek ve Teknik Lisesi, Yönder Bahçeköy Okulları, Özel Pangaltı Ermeni Lisesi, İstek Özel Acıbadem Lisesi, Sarıyer Behçet Kemal Çağlar Anadolu Lisesi, Özdemir Sabancı Anadolu Lisesi, TEV İnanç Türkeş Özel Lisesi, Darüşşafaka Lisesi, Ümraniye Nevzat Ayaz Anadolu Lisesi, Ümraniye Anadolu Lisesi, Köy Hizmetleri Anadolu Lisesi, Özel Cent Okulları, Kadıköy Kız Anadolu İmamhatip Lisesi, Kilis 7 Aralık Üniversitesi, Suadiye Hacı Mustafa Tarman Anadolu Lisesi, Özel Sultangazi Lisesi, TTMB Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi, Zübeyde Hanım Kız Meslek Lisesi, İstanbul Koleji, Özel Pangaltı Lisesi, Ziya Kalkavan Denizcilik Anadolu Lisesi ve Kadıköy Kız İmam Hatip Lisesi’nden öğretmenlerdi.
Sempozyumumuz 10E sınıfı öğrencimiz Burak Erensoy’un bu güne özel bestelediği eserlerini dinleyicilerle paylaşması ile başladı.
Derslere yeni bir bakış oluşturmak, yenilikleri paylaşmak isteyen öğretmenlerle birlikte gerçekleşen sempozyumumuzda; Baki Ayhan T. “Divan Şiiri”, Bilgi Üniversitesinden Sevengül Sönmez “Türk Edebiyatının Çeşitli Dönemlerini Analiz”, Cevat Çapan “Şiir Analizi”, Latife Tekin “Latife Tekin ile Söyleşi”, Mahmut Cellat “Ahmet Hamdi Tanpınar Şiirlerinin Psikanalitik Açıdan İncelenmesi” ve Nedim Gürsel “Nedim Gürsel ile Söyleşi” başlıklarıyla yer aldı.
Kişisel öğretmenlik deneyimlerinden yola çıkan Sevengül Sönmez, edebiyat metinlerini anlamada metinlerin oluşturulduğu dönemi tüm boyutlarıyla anlamanın önemi üzerinde durdu. “Ben kendimi bir döneme ait hissetmiyorum.” diyen Latife Tekin, yazma ile olan ilişkisini bireysel ve toplumsal açıdan ele aldı.
54 yıldır öğretmenlik yaptığının ve öğretmenliği çok sevdiğinin altını çizen Cevat Çapan ise şiire yaklaşımın bir aşk-nefret ilişkisi içerdiğini, şiirde ezgiselliğin /müzikalitenin önemini, şiir dilinin gündelik dilden farklı oluşunu, şiirin gerçeği ve insanı anlamadaki yerini örnekler üzerinden anlattı ve “Zehirli bir dünyada şiir, bir panzehirdir.” diyerek konuşmasını bitirdi.
Baki Ayhan T. divan şiirinden seçtiği çarpıcı beyitler ışığında divan şiirini yorumlamada dikkat edilmesi gereken yönleri ele alarak divan şairleri ile ilgili detaylı bilgiler verdi. Kişisel yazarlık uğraşısı üzerinde duran Nedim Gürsel, yazma sürecine nasıl başladığını, neden yazmaya ihtiyaç duyduğunu kişisel hayatından izlerle anlattı. Mahmut Cellat ise Ahmet Hamdi Tanpınar’ın Şiirlerinin Psikanalitik Açıdan İncelenmesi adlı sunumunu dinleyicilerle paylaştı.